Suomalaisen kansanuskon sanakirjaSUOMALAISEN KANSANUSKON SANAKIRJA
Tekijä: Risto Pulkkinen; Stina Lindfors
Kustantaja: Gaudeamus (2016)
Tuotetunnus: 9789524954051


Päivämäärä:07.12.2016
Arvosana:
Otsikko:Kansanuskossa on taikaa
Arvostelu:Suomalaisen kansanuskon sanakirja on erinomainen tieteellinen teos, jota on hauskaa ja opettavaista lukea. Luen sitä usein illalla viimeiseksi ja eläydyn näin esivanhempiemme maagiseen maailmankuvaan ja mytologiaan. Toivon näkeväni aiheesta unia. Monet uskomukset ja myytit elävät erityisesti romantiikan ajan taiteessa, eikä niitä ole unohdettu nykyäänkään. Kirja täydentää Ilari Aallon kirjaa Matkaopas keskiajan Suomeen ja ruotsalaisen Ebbe Schönin kirjaa Erotiska väsen, joka kertoo ruotsalaisen kansanuskon yliluonnollisista eroottisista olennoista. Joululahjakasi olen toivottavasti saamassa vastikään ilmestyneen Suomen esi- ja varhaishistorian, joka kertoo osaltaan myös maagisesta maailmankuvasta.
Olen eläkkeellä oleva Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja ja edelleen HS:n musiikkikriitikko. Kansanuskon tunteminen on tärkeää koko romantiikan ajan taiteen ja musiikin symboliikan ymmärtämiseksi. Tuo maailma on todella kiehtova.
Joku kuukaisi sitten tilasin Gaudeamuksen Alussa oli murha -kirjan, josta en lähettänyt arvostelua, koska en heti ehtinyt lukea sitä. Luen sitä vihdoin paraikaa. Se on myös erinomainen teos, jonka luettuani katselen entistä kiinnostuneempana ja viisaampana tv:n rikossarjoja. Vaimo ja ystävät eivät tosin pidä siitä, että pidän pieniä luentoja erilaisten rikoselokuvien lajityypillisistä ominaisuuksista. He kun mielestään tietävät ne kyseistä kirjaa lukematta.

Päivämäärä:05.12.2016
Arvosana:
Otsikko:Kokoava perusteos
Arvostelu:Hyvä laaja-alainen hakuteos suomalaisesta muinaisuskosta. Sopii sekä täsmähakuun että selailtavaksi.